Tijdsnood

Ken je het gevoel dat er nooit genoeg uren in een dag zijn? Ik kan het haast niet geloven maar de kleine ik had altijd tijd te veel. Als kind verveelde ik me vaak en telde ik af naar volwassen worden. Ik wilde alle ‘grote mensen dingen’ doen zoals verder studeren, op kot gaan, mijn eerste job,… Nu moet ik er om lachen. Die kleine ik wist duidelijk niet veel af van het leven.

Nu ik volwassen ben en al die dingen heb gedaan en bereikt, heb ik eerder het gevoel dat ik tijd tekort kom. Een dag is zo snel om. Arianna Huffington verwoorde deze tijdsnood als de ‘time famine’ van de 21ste eeuw. Ze zegt dat doordat we constant in tijdsnood leven, we onszelf beroven van momenten van verwondering en klein genot. We zijn altijd onderweg en met ons hoofd bij het volgende item op onze to-do lijst dat we vergeten om de kleine dingen rondom ons te eren.

Wat ik (niet meer) doe
  • Ik werk niet langer met eindeloze to-do lijsten. Ik word er gek van. Het einde van die lijstjes zie je nooit. Ik heb geleerd van Brendon Burchard dat je beter met drie prioriteiten werkt. Dan stel ik voor mezelf drie taken op die ik minstens moet hebben gedaan die dag. Als ik dat klaarspeel krijg ik van mezelf een schouderklopje. Ik specifieer de taken en zorg ervoor dat ze haalbaar zijn.
  • Als er iets dringends moet gebeuren stel ik mezelf steeds de vraag wat er zal gebeuren als ik het niet voor elkaar krijg. Gaat er iets wereldschokkends gebeuren? En is dit echt prioritair op mezelf, familie en vrienden?
  • Wanneer ik een drukke periode tegemoet ga pas ik mijn verwachtingen aan. Is het bijvoorbeeld echt nodig dat ik mijn appartement heel grondig kuis of kan ik dit week om week doen? En waar kan ik extra hulp inschakelen? Ik ben bijvoorbeeld grote fan van Collect & Go van Colruyt waarbij je je boodschappen online kan bestellen en daar kan afhalen. Het kost je 5 euro per keer, maar die 5 euro heb je al snel uitgegeven wanneer je iets lekkers ziet liggen in de rekken.

Ga met zorg om met de kostbare tijd die je hebt. Met wat geluk leef je een lang leven, maar dat is niet iedereen gegeven. Sommigen beseffen pas wanneer ze ernstig ziek zijn, dat ze veel van hun tijd hebben verkwist.

 

How did it get so late so soon?

It’s night before it’s afternoon.

December is here before it’s June.

My goodness how the time has flewn.

How did it get so late so soon?

– Dr. Suess

 

Photo by Lukas Blazek on Unsplash 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s