Lichaamssignalen

Als stress en burn-out coach acht ik het lichaam minstens even belangrijk als het mentale. Ons lichaam is namelijk een vertaling van wat er zich in ons hoofd afspeelt. Vaak verwijzen bepaalde klachten zoals maagpijn, nek –en schouder klachten, ademhalingsproblemen en noem maar op naar bepaalde zorgen of angsten. Zo kunnen schouderklachten bijvoorbeeld wijzen op het dragen van de zorgen van niet alleen jezelf maar ook van anderen. Meestal kunnen deze mensen zich moeilijk losmaken van anderen en voel ze zich constant verbonden, ook al is de andere niet fysiek aanwezig. Die mensen dragen bijna letterlijk de zorgen van de wereld op hun schouders. Ademhalingsproblemen kunnen dan weer duiden op gevoelens van angst. En zo is bijna elke lichamelijke klacht wel op meer of mindere mate verbonden met wat er zich binnenin afspeelt.

Ga eens na bij jezelf welke jouw frequentste klachten zijn en of je ze kunt thuis brengen in het innerlijke. Waar denk je dat deze klachten mee te maken hebben? In mijn verleden heb ik een tijdje veel last gehad van chronische hyperventilatie waardoor mijn longen overuren draaiden. Ik zat met heel wat angsten en levensvragen en kon moeilijk vertrouwen op ‘het leven’. En soms wanneer ik nog eens voel dat ik kortademig ben, stel ik mezelf opnieuw de vraag vanwaar dit komt. En vaak vind ik het antwoord snel in mijn hoofd. Angst. En zo heeft iedereen wel een bepaald patroon dat nu en dan weer opflakkert. De klachten zijn bij mij nu een hulpmiddel geworden om te weten wanneer ik even moet stoppen en naar mezelf moet kijken en mezelf moet bevragen. En vaak weet ik meteen wat ik moet doen. Want jezelf bevragen is een ding, maar je moet er natuurlijk ook iets mee doen. In mijn geval ademhalingsoefeningen en werken aan vertrouwen.

Dit onderwerp rond de verbinding tussen het lichamelijke en innerlijke vind ik echt ongelofelijk boeiend. Indien jij dit ook zo boeiend vind en hier graag meer over te weten komt, kan je altijd het boek van Louise Hay – ‘Je kunt je leven helen’  lezen. Dit boek vraagt wel een echte mind switch. Het is dan ook meer een spirtueel boek dan een wetenschappelijke handleiding voor je problemen. Zeker de moeite waard om dit eens vanuit een andere invalshoek te bekijken.

 

Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s