Vlot overschakelen op herfstritme + yoga sequence

Net zoals bomen in de herfst hun bladeren verliezen en hun energie gaan vasthouden in hun stam, gaan mensen ook hun energie meer naar binnen richten. Ons dagelijks leven speelt ook minder buiten af en meer binnenshuis. Voor mij gaat deze overgang van zomer naar herfst niet zonder slag of stoot. Ik merk elk jaar opnieuw enkele typische herfstverschijnselen bij mezelf op. Dit zijn gewoonlijk een daling in mijn energiepeil, moeilijker uit bed geraken in de ochtend, meer vatbaar zijn voor verkoudheden en het gevoel niet klaar te zijn voor de koude. Dit duurt gewoonlijk een kleine maand en dan begin ik meer en meer te genieten van de herfst. Dat wil zeggen dat ik wat vaker een boek vastneem in de zetel en een kop thee zet voor mezelf. Ik doe ook al eens wat langere meditaties en wat meer schrijf –en reflectiewerk. Ook moet mijn kleerkast eraan geloven. Elk jaar heb ik enkele stuks nodig die me de juiste energie geven in deze periode. Ofwel wil ik wat meer gezelligheid ofwel wil ik er net weer iets vrouwelijker uitzien. Als zelfstandige is het voor mij eveneens een tijd om te kijken naar wat ik voor dit jaareinde nog wil verwezenlijken businesswise.

Het is zo belangrijk om echt naar binnen te keren en te luisteren naar wat je nodig hebt om een vlotte overgang naar dit nieuwe seizoen te bevorderen. Weet dat het leven nu eenmaal met golven gaat en dat stabiliteit ook weer kan overslaan in verandering. Je hoeft je niet constant in balans te voelen.

Je mag gerust even je evenwicht kwijt zijn en jezelf een keertje overslapen, eens even goed uithuilen zonder reden en tientallen keren op een dag van stemming veranderen. Het is oké!

Vanuit yogaperspectief en de Chinese geneeskunde wordt de herfst geassocieerd met de longen en dikke darm. Dat is ook de reden waarom mensen gemakkelijk een verkoudheid krijgen in deze tijd van het jaar. De longen zijn geassocieerd met verdriet en rouw maar ook met loslaten. Als je wordt overweldigd door verdriet of als je iemand bent die veel in het verleden leeft kan dit wijzen op een onevenwicht in de longen. De dikke darm is het yang orgaan dat samenwerkt met de longen, het yin orgaan, om balans in het lichaam te creëren. De dikke darm is waar we onszelf ontdoen van afvalstoffen die we niet nodig hebben. Vandaar dat het ook nuttig kan zijn om zelf eens te kijken naar je leven en naar de dingen, personen of situaties die niet meer werken voor jou. Hoe kan jij nu vlotter de overgang maken van zomer naar winter?

 

let it go
let it leave
let it happen 
nothing
in this world
was promised or
belonged to you
anyway

Rupi Kaur

 

  1. Slaap meer

Niets zo zalig als eens lekker uitslapen of wat slaap inhalen. Ik merk bij mezelf ook echt op dat ik veel meer slaap nodig heb. Je kan ook iets vroeger gaan slapen om meer in het ritme van de herfst te komen.

  1. Pas je voeding aan

Gebruik meer gember, knoflook, kurkuma en kaneel in je eten om je immuunsysteem te ondersteunen. Ook is het beter om vaker warm te eten. Zo eet ik ‘s ochtends graag een kom warme havermout die me goed vult voor de rest van de ochtend. Overdag maak ik mezelf wel eens een kop golden milk (recept van Rens Kroes – https://www.youtube.com/watch?v=XQvwPuIfNiw). Verder zijn warme soepen, zoete aardappelen, wortelen, pompoen en broccoli aan te raden in dit seizoen.

edward-boulton-338381-unsplash

 

  1. One yin pose a day keeps the doctor away

Wees je ervan bewust dat yin yoga altijd een yang tegenbalans nodig heeft. Het is ongezond om enkel te stretchen. Het lichaam heeft ook kracht en spieren nodig die gestretched kunnen worden. In yin yoga gaan we ook nooit tot onze maximale capaciteit maar gaan we net op zoek naar een ontspannen en milde houding die we voor lange tijd kunnen vast houden. En in die mildheid kunnen we loslaten wat we niet langer nodig hebben. We werken in deze korte sequence specifiek in op de longen en dikke darm meridianen. Meridianen zijn de energiebanen in ons lichaam die onze organen ondersteunen en zorgen dat energie goed stroomt in het lichaam.

Sphinx pose – 5 minuten 

Deze houding werkt niet enkel op hart en longen maar gaat ook op de nieren inwerken om alle interne organen te ondersteunen. Breng je ellebogen onder de schouders en ga op zoek naar een milde sensatie. Voel je net iets te veel of twijfel je? Schuif dan de ellebogen wat meer vooruit en pak eventueel de ellebogen vast. Maak het je zo comfortabel mogelijk. Een dekentje onder de heupen kan zalig aanvoelen. Ontspan je benen en onderrug en adem. Wanneer de ademhaling sneller begint te lopen en wanneer je de neiging hebt om vel te bewegen maak je de houding minder diep of kom je er vroeger uit.

image1

 

Thread the needle arms – 4 minuten aan elke kant

Breng je rechterarm onder je linkerarm door en creëer een L-vorm met de armen. Je kan een deken onder je hoofd leggen om je hoofd iets hoger te brengen bij spanningen in de nek. Vergeet de linkerkant niet.

image2.png

Melting heart pose – 3 minuten

Leg een deken onder je knieën en breng je heupen op dezelfde lijn als de knieën. Hieronder zie je enkele variaties voor de pose.

Variatie handen tussen de schouders

Breng in deze variatie de ellebogen wat verder van je af zodat je echt in de houding kan hangen. De volgende twee variaties zijn wat zachter van aard.

image3

Variatie armen uitgestrekt

Breng de handen wat verder dan schouderbreedte uit elkaar bij spanningen in de schouders.

image4.png

Variatie ellebogen gebogen

Is er nog te veel spanning en voel je geen milde stretch? Buig je ellebogen.

image5.png

  1. Organiseer en ruim op

Niets geeft mij een klaardere kijk dan een opgeruimde en nette omgeving. Ruim je kleerkast op, doe de dingen weg die je niet meer aandoet (voor recyclage, zet online om tweedehands te verkopen of geef weg). Verdiep jezelf ook in die hoop administratie die misschien nog te wachten ligt op jou. En doe de dingen die je al zolang uitstelt maar die toch steeds blijven jeuken in een hoekje van je brein.

 

Heb je wat hulp nodig bij al dit? Stuur me een mailtje en dan maken spreken we af voor een vrijblijvend intakegesprek rond wat yogatherapie kan betekenen voor you. 

 

 

 

2 gedachten over “Vlot overschakelen op herfstritme + yoga sequence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s