Bewust & duurzaam leven

Gastblog door Tine Van Herck

Een madame die inspireert. Tine is niet alleen een vegan foodie maar weet ook ecologie hip te maken. Haar tips zijn creatief en onmisbaar vandaag de dag als we nog voor lange tijd van de pracht van onze planeet willen genieten. Naast het redden van de wereld brengt Tine dat bewustzijn ook wel eens tot op de yogamat. 

Als consument breng je elke keer je iets aankoopt een stem uit.

 

Yoga is voor velen meer dan enkel dat ene moment op de mat. Het is een manier van leven. Voor iedereen uit zich dat anders maar voor mij is dit leven met meer aandacht, stilstaan bij (kleine) dingen, dankbaar leven en me liefdevol opstellen voor de mensen en de omgeving rondom me heen. Leven met respect voor mens, dier én onze planeet. Daarom probeer ik in mijn dagelijks leven bewuste en duurzame keuzes te maken. Ik deel graag met jullie enkele van mijn ecologische tips. Verwacht geen perfecte handleiding of een one size fits all stappenplan. Wat voor mij werkt, werkt niet voor iedereen. Ik ben zelf nog volop aan het ontdekken maar misschien kan mijn eigen zoektocht enkelen van jullie inspireren.

 

Naamloos2

Winkelen

Je koopgedrag heeft veel invloed. Als consument breng je elke keer je iets aankoopt een stem uit. Aan jou uiteraard de keuze waarop je stemt, maar met het oog op een meer ecologisch leven stem en koop ik bewust. Hier enkele van mijn tips:

 • Neem je eigen herbruikbare zakjes mee.
 • Mijd verpakkingen. Ze bestaan vaak uit plastic. Koop producten als het kan los of verkies een verpakking in karton. Less is more.
 • Ga (indien mogelijk) naar een verpakkingsvrije winkel. Het concept is heel eenvoudig: je neemt zelf je zakjes, potjes mee en koopt je producten in bulk aan. Extra voordeel: je kiest zelf je hoeveelheden en koopt zoveel als je nodig hebt.
 • Ga eens naar de lokale markt en vergeet je eigen zakjes en potjes niet.

Badkamer

Ik daag je uit om eens een kijkje te nemen tussen je verzorgings- en badproducten. De kans is groot dat je veel (plastic) flesjes aantreft en dat deze producten veel chemische stoffen en microplastics bevatten die niet goed zijn voor jezelf en voor het milieu. Hier zijn enkele van mijn badkamertips:

 • Herbruikbare katoenen wattenschijfjes om je gezicht te reinigen/ make-up te verwijderen.
 • Een tandborstel in bamboe.
 • Gebruik een zeepblok en shampoobar om je te wassen.
 • Safety razor: een old school scheermesje in metaal waarvan je de mesjes kan vervangen.
 • Een smeerbare deo i.p.v. spray.
 • Herbruikbare of bio-afbreekbare oorstokjes.
 • Menstruatiecup voor als het ‘die fijne tijd van de maand’ is: herbruikbaar en oh zo fijn om dragen!

Zelf je verzorgingsproducten maken is superfijn en zeer milieuvriendelijk. Er worden tegenwoordig veel workshops georganiseerd rond zero waste leven waar je zelf je eigen producten leert maken. Ben je een drukbezet man/vrouw en vind je hier niet de tijd voor? Kies dan voor natuurlijke verzorgingsproducten die lief zijn voor je lijf en het milieu. Ik ben zelf grote fan van de producten van Cîme . Belgisch, natuurlijk, biologisch, doeltreffend, dierproefvrij en milieuvriendelijk. Om te weten wat nu een goed product is, kijk je best naar de labels. Hier zijn enkele betrouwbare onafhankelijke bio-certificaten:

NaamloosNaamloos2Naamloos4Naamloos5

Naamloos3

Voeding

 • Koop verse producten zoals groenten en fruit in kleine hoeveelheden en niet voor een hele week. Zo vermijd je voedselverspilling. Geen tijd om meerdere keren per week langs de winkel te gaan? Haal diepvriesgroenten (en fruit) in huis voor wanneer je zonder valt.
 • Verkies seizoensgebonden producten. Tip: druk een groenten- en fruitkalender af en plak deze op je frigo of neem hem mee naar de winkel.
 • Verkies lokaal geteelde producten.
 • Eet meer plantaardig. Grote vleesliefhebber? Start klein en plan een (of meerdere) veggie-dagen in je weekmenu.
 • Drink kraantjeswater.
 • Neem je reusables mee voor onderweg: je herbruikbare drinkfles, bestek, rietje, doosjes, ,..

Transport

Afhankelijk van de afstand die je moet afleggen, kies je voor een bepaald transportmiddel. Voor kleine afstanden zijn de fiets of te voet prima opties. Moet je wat verder zijn? Voor je naar je auto grijpt, kan je misschien even nadenken of je ook op een andere, meer milieuvriendelijke manier op je bestemming kan geraken. Ik denk aan het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro) maar ook aan carpoolen. Woon je in een stad en heb je niet vaak de auto nodig? Je kan ook aan autodelen doen met bijvoorbeeld Cambio.

Een reisje geboekt? Vaak nemen we het vliegtuig omdat dit snel, makkelijk en meestal erg goedkoop is. Maar vliegen heeft een enorm grote impact op het milieu. Reis je binnen Europa? Dan kan je misschien eerst even kijken of je ook met de auto of trein op je bestemming geraakt. Zelf vind ik dit ne moeilijke, omdat ik enorm graag reis en vliegen vaak veel goedkoper is dan andere milieuvriendelijkere opties.

Naamloos

 

Kledij en interieur

We leven in een koop- en wegwerpmaatschappij. Spullen hebben een hele hoge impact op het milieu. Ik probeer wanneer ik iets nieuws wil kopen mezelf eerst de vraag te stellen of ik dit écht nodig heb. En zo ja, of ik dit in een meer duurzame vorm of manier kan kopen. Zo probeer ik mijn kleding in tweedehandswinkels te vinden of in winkels waar ze fair fashion verkopen. Binnenkort ga ik samenwonen met mijn vriend (zo-veel-zin-in! 😊 ) en om ons nieuwe huisje vorm te geven, heb ik me voorgenomen om zoveel mogelijk in de kringloop te gaan snuisteren of online op tweedehands-sites te vinden.

Probeer & experimenteer!

Je merkt het al, er zijn zoveel opties en manieren om meer duurzaam en bewust te leven! Ik gaf je hierboven een kijkje in mijn leefwereld. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou. Maar ik daag je uit om het eens te proberen. Ik beloof dat je er ook een heerlijk deugddoend gevoel aan over houdt! Tot slot geef ik je nog twee gouden tips:

🌿      Wees niet te streng voor jezelf, begin klein en durf fouten te maken. Perfectie hoeft niet.

🌿      ‘Een voorbereid man (of vrouw) is er twee waard’. Zorg dat je enkele basics altijd op zak hebt: een herbruikbare drinkfles, zakjes, potje en bestek. Het zorgt ervoor dat je zelf altijd de touwtjes in handen hebt.

Veel succes in jullie zoektocht! 🍀

Liefs,

Tine

Zin in meer tips en info over ecologie, duurzaamheid en gezondheid? Neem zeker eens een kijkje op mijn blog of Instagram

One thought on “Bewust & duurzaam leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s