Slaap zacht

We brengen een overgroot deel van ons leven al slapend door. En gelukkig maar. Ik blijf liever uit de buurt van mensen die al lange tijd niet goed slapen. Je kent het zelf misschien ook wel. Je hebt een korte nacht achter de rug, je bent meerdere keren wakker geworden en het uur voordat je wekker afloopt val je dan eindelijk in een diepe slaap. Meestal sta je dan niet met de glimlach op. De vraag is nog maar hoe je de dag zal door komen. Vermoeidheid is zo alom aanwezig in onze haastige samenleving dat het bijna genormaliseerd wordt. Slaappillen zijn het redmiddel en worden ingenomen als vitaminesupplementen. Misschien is het tijd om opnieuw ownerschap te nemen over je slaap. Word opnieuw verliefd op je bed en je avondroutine!

 

Midden november volgde ik in Londen een opleiding over yogatherapie voor slaapherstel en slapeloosheid bij Lisa Sanfilippo. De dingen die ik daar heb geleerd blijken enorm efficiënt te zijn. Ze zijn namelijk getest en goedgekeurd door mij en zovele anderen. Dit blogbericht is gebaseerd op wat ik uit de training heb geleerd.

 

Waar is die on/off-knop ?

We verwachten dat wanneer we ’s avonds na een zware dag ons bed in kruipen, we pats boem onze knop kunnen uitzetten en meteen in een diepe slaap vallen. Voor magische eenhoorns is dit misschien het geval, maar lang niet voor iedereen. Het lichaam werkt met een dag/nachtritme waarbij hormonen en natuurlijk licht een grote rol spelen. Die veranderingen gebeuren geleidelijk aan, niet plots. Herinner je hoeveel gemakkelijker het is om op te staan wanneer het licht wordt buiten dan wanneer je in het midden van de winter terwijl het pikdonker is uit je bed moet komen. Bovendien zijn dipjes in energie net een signaal van jouw lichaam dat het rust nodig heeft. Die rust kan een wandeling zijn, een momentje van mindfulness of een restoratieve yogahouding.

Tip: Zet je lampen ’s ochtends op een lagere intensiteit en doe ’s avonds hetzelfde. Felle lichten van schermen en lampen kunnen je dag/nachtritme verstoren waardoor je slaapkwaliteit vermindert. Pas verder ook jouw acitviteiten aan. Doe rustigere activiteiten in de avond en plan de activiteiten in de ochtend in die je net een grote portie energie geven. Je gaat bijvoorbeeld beter in de ochtend fitnessen of naar een power yogales (ook gekend als vinyasa yoga) en in de late uurtjes kan je een yin yogales inplannen of een van die boeken lezen die al lange tijd op je leeslijst staan.

 

Nee, bedankt

Of een extra tas koffie om wakker te worden na je middagdip? Nog een glaasje wijn voor het slapen gaan? Een zware drie-gangen diner laat op de avond? Hiervoor bedank ik liever. Sinds ik ben beginnen neerschrijven hoe mijn slaap wordt beïnvloed door wat ik ’s avonds eet of drink, zeg ik al eens sneller “nee”. Ik weeg goed af of die diner of dat glas champagne het waard is om een nacht minder goed te slapen. Soms kies ik heel bewust voor een leuke avond in plaats van een goede nachtrust. In dat geval maak ik die keuze heel bewust en geniet ik dan ook intens van wat ik eet of drink. Mensen die echter zware slaapproblemen hebben doen er beter aan om hier voorzichtig mee om te springen. De algemene regel is geen zware maaltijden laat op de avond, geen alcohol na de avondmaaltijd en geen koffie na de lunch. Vind je dit streng? Denk dan aan wat je in de plaats krijgt. Ik slaap nu zo goed dat ik met de grootste glimlach wakker word.

 

Slaaproutines

Wat doe je als een baby niet slaapt? Exact, je werkt met een slaaproutine. Voor volwassenen geldt net hetzelfde. Ten laatste een uur voor je gaat slapen, zet je al je schermen uit. Geen tv, laptop of smartphone meer in de buurt. Doe wat zachte stretchoefeningen om spierspanning los te laten. Als je nog heel druk in je hoofd bezig bent, schrijf dan wat dingen neer. Je kan een simpele mindmap maken waarbij je een woord centraal zet. Je kan ook gewoon voor tien minuten neerpennen wat jou te binnen schiet. Nadien kan je eindigen met een ademhalingsoefening die jou helemaal tot rust brengt. Deze routine hoeft geen uur te duren. Twintig minuten tot een half uur is meer dan voldoende. Vaak val ik tijdens de ademhalingsoefening al in slaap.

 

Mijn observaties

Mijn slaapkwaliteit is nu veel beter. Voor de opleiding sliep ik nogal oppervlakkig. Als ik veel werk had werd ik meerdere keren per nacht wakker. Nu merk ik dat mijn slaapkwaliteit veel beter is. Ik slaap dieper, word minder vaak wakker en voel me echt uitgerust overdag. In de opleiding die ik volgde was er een vrouw die reeds tien jaar lang met chronische pijn ’s nachts wakker werd. Nadat ze de tools drie dagen na elkaar toepaste, werd ze niet langer wakker van pijn. Voor iemand die al verschillende therapieën heeft geprobeerd is dat fenomenaal.

 

Slaaptraject en individuele therapie

Vanaf februari start ik een ‘yoga voor slaap’ traject in Herent. In deze lessen zullen we ingaan op levensstijl, yogahoudingen voor slaap, acupressuur, ademhaling en andere tools die jou kunnen afhelpen van slaapproblemen. Kom het vooral zelf ervaren!

Data: donderdagavond 21 februari – 28 februari – 7 maart – 14 maart van 20.30u-21.30u
Prijs: €80 voor de hele lessenreeks
Locatie: waar de andere lessen doorgaan. Wijgmaalsesteenweg 192a, 3020 Herent in praktijk De Ondersteuning
Reserveren is verplicht op https://www.momoyoga.nl/holisticyogatherapie/
De lessen gaan door van 4 personen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s