Gurus in asana & anatomie

Yogaland is groot. Héél groot zelfs. Elk jaar studeren er alleen al in ons belgenlandje honderden yoga teachers af. Het aanbod aan yogalessen, workshops en trainingen is dan ook heel ruim. Dit is geweldig! Want het wil zeggen dat de boodschap om bewuster in het leven te staan goed verspreid wordt. Helaas wil dit ook zeggen dat mensen met weinig anatomische kennis lesgeven over onderwerpen die ze niet helemaal beheersen. Of ze durven hun leerlingen niet corrigeren in hun houdingen. En dat begrijp ik. Been there done that. Maar dat begrip begint serieus af te nemen als het gaat om leerkrachten die al jaren lesgeven. Dan maakt dat begrip stilletjes aan plaats voor verontwaardiging en boosheid. Heel veel mensen kennen het verhaal wel dat je de eerste maanden nadat je met yoga bent gestart, je veel beter voelt lichamelijk. Maar dan plots na een tijd intens yoga practicen voel je pijn in je rug, je knieën, je schouders,… Leerlingen komen vaak niet een keer per week naar de les, maar meerdere keren per week. Dan wordt die impact van foutieve bewegingspatronen al snel wat groter.

 

Die dingen hebben mij ertoe bewogen om me bij te scholen in yogatherapie. Zo heb ik geleerd dat heel wat houdingen die courant worden beoefend in yogastudio’s voor heel wat lichamen niet toegankelijk zijn. En dat heeft allemaal te maken met jouw anatomische bouw. Elke lichaam is anders. Er is een reden voor waarom bepaalde mensen die nog nooit yoga hebben gedaan al meteen de diepste heupopeners kunnen meedoen zonder enige aanpassing. Als je daar graag wat meer over wil weten, kan je het boek ‘Your Body Your Yoga’ lezen van Bernie Clark.

Ik ben me ook meer beginnen toeleggen op een zachte practice voor mezelf en mijn leerlingen tot ik kon uitdokteren welke teachers mij kunnen leren hoe yoga creatief, intens en meer geavanceerd kan zijn op vlak van asana (houdingen) zonder te moeten inboeten op lichamelijke conditie en welzijn. Zo kwam ik bij de volgende twee personen terecht.

Jason Crandell

Is een yoga teacher met meer dan vijftien jaar ervaring. Hij schreef reeds 25 artikels voor Yoga Journal, het magazine om je kennis over yoga te verdiepen. Hij is een gevestigde waarde in vinyasa yoga, een yogavorm die intens en krachtig is. Jason combineert mindfulness met kracht en precisie. I like! Zijn vrouw, Andrea Ferretti, is al even inspirerend als yoga editor voor Yoga Journal en creative director achter de ‘Jason Crandell Yoga Method’. Zij host ook de ‘Yogaland’ Podcast waarin Jason vaak te gast is.

Klik om naar de website van Jason Crandell te worden doorverwezen

jason_course_hero

Lara Heimann

Lara is een Amerikaanse kinesiste die al meer dan tien jaar hamert op een slimmere, veiligere en meer bewuste yoga practice. Ze haalt haar kennis uit de fysiotherapie en integreert deze in haar trainingen en in haar eigen yogastudio ‘Namastream’. Ze heeft ook een eigen podcast die ‘Redefining Yoga’ heet. Ze stelt heel vaak de juiste kritische vragen wat mij betreft. Waarom eindigen we bijvoorbeeld een vinyasales vaak nog met enkele vooroverbuigingen terwijl we dat in een vinyasa practice al zo vaak doen? Verder is zij ook heel erg met duurzaamheid bezig. Zo heeft ze haar huis bijna volledig opgebouwd uit gerecycleerde materialen en eet ze voornamelijk plantaardig.

Klik om naar de website van Lara Heimann te worden doorverwezen

lara_heimann__575

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s