Ongeloof & verslagenheid

Dat is wat ik voelde toen ik de uiteindelijke uitslagen zag na de verkiezingen van zondag 26 mei. Ik ben er zeker van dat ik niet de enige was. Diezelfde verslagenheid zal ook een groot deel van de USA hebben gevoeld toen Trump president werd. Wat doen we nu wanneer we overvallen worden door emotie? Wanneer we het gevoel hebben dat we ons niet meer thuis voelen in dit Belgenlandje. Wanneer angst luider spreekt dan hoop. Wanneer de ander plots als vreemde wordt gezien in plaats van gelijke.

Yoga draait om eenheid tussen lichaam, ziel en geest. Maar ook om eenheid tussen jezelf en de wereld rondom jou.

Yoga draait om eenheid tussen lichaam, ziel en geest. Maar ook om eenheid tussen jezelf en de wereld rondom jou. Laat ons vooral niet vergeten dat immigranten, personen met een andere genderidentiteit en seksuele geaardheid niet anders zijn dan wijzelf. We zijn allemaal personen die op aarde een menselijke ervaring beleven. We zijn allemaal personen die op zoek zijn naar een thuis en onszelf willen zijn. Draag die boodschap uit en leef ze. Ook dat is yoga. Dat anders zijn zien we ook terug in de verschillende partijen. In plaats van ons te keren tegen politiekers en stemmers waarmee we ons niet kunnen verenigen, kunnen we wel respect tonen. Want ook zij zijn onze gelijken, ook zij beleven een menselijke ervaring. We werken allen vanuit overtuiging, dan wel met een andere nadruk. Weet dat hardheid voortkomt uit angst. Weet dat anderen een verschillend pad volgen van het jouwe. Ieder heeft een eigen geschiedenis met al zijn wonden en kwetsbaarheden. Toon begrip voor elkaar. Vanuit die basis kunnen we verder.

Vertrouw dat het ook anders kan. Er is niet een weg, maar er zijn er duizenden. Werk samen want alleen is maar alleen. Blijf je inzetten voor de minderheden die geen stem hebben. Blijf vooral ook jouw missie verder zetten. Bekijk waar je in gelooft met een kritische blik vanuit verschillende invalshoeken. Stel jezelf en je intenties niet een keer maar honderd keer in vraag. En doe dan dat waar je in gelooft. Met liefde, passie en overtuiging. En met zachtheid voor diegenen die zich daar niet in kunnen vinden. Laat voor angst geen plaats.

Netflix must watch documentaires

Heb je een Netflix-account en ben je gebeten door yoga, gezond leven & spiritualiteit? Dan ben je het aan jezelf verschuldigd om deze docu’s een kans te geven. Stuk voor stuk hebben ze me geïnspireerd. En zeg nu zelf, we kunnen aan de boodschap tot een bewuster leven niet genoeg herinneringen krijgen. Elke herinnering wordt gevolgd door een kleine actie. Weer een stapje dichter bij een bewust leven met diepgang. Beperk je practice niet tot je matje op de yogastudio in Herent of bij je thuis, maar verbreed die horizon. Kijk & laat je inspireren!

1. I Am Maris

Dit is het verhaal van een tiener die worstelt met angsten, depressie en een eetstoornis. Enkele veranderingen in haar leven hebben haar als gevoelige ziel naar een donkere plek gebracht. Een plek waar geluk geen plaats kende en waar het leven een ware strijd werd. Als tiener komt Maris in contact met yoga en al snel volgt ze een 200-uren teacher opleiding in de Verenigde Staten. Haar leven verandert drastisch. Laat je meeslepen door Maris’ eigen woorden en tekeningen die ze maakte tijdens deze zware periode in haar leven.

2. Heal

De documentaire ‘Heal’ toont ons dat we veel meer controle hebben over ons leven en onze gezondheid dan we zelf denken. Gevestigde waarden in yoga en spiritualiteit zoals Marianne Williamson, Deepak Chopra & medical medium Anthony William tonen aan hoe belangrijk en krachtig je mindset is in een genezingsproces. De documentaire steunt bovendien op toonaangevende wetenschappelijke studies die bevestigen dat onze menselijke natuur wonderlijk in elkaar zit.

3. Brené Brown: the Call to Courage

‘The Call to Courage’ werd me aangereden door yogi en vriendin Charlotte Verdoodt van ‘Yoga Conversations’. Welke waarden heb je nodig om moedig te zijn in je leven? Wat maakt ons zo bang, onzeker en beschaamd? Hoe kunnen we hiermee omgaan? Brené Brown biedt een antwoorden op al deze vragen. Verwacht je aan meerdere lachbuien. Deze power lady weet hoe ze op het eerste zicht saaie onderwerpen -zoals kwetsbaarheid en schaamte- kan omzetten in een boeiende en komische conversatie.

Duik deze lente wat dieper in jezelf

Na een lange winter en vele donkere dagen in Leuven kijk ik altijd erg uit naar de lente. Hoe de natuur opnieuw tot leven komt vind ik prachtig om zien. Wat ik nog mooier vind is hoe mensen openbloeien. Je ziet opnieuw veel meer mensen buiten op straat en mensen lachen ook veel meer. Daar reken ik mezelf ook bij! Er hangt een waas van nieuwe kansen in de lucht, een ontluikend potentieel. Ook ik voel dat er weer verandering op til is, weer net dat stapje dichter bij waar ik naartoe wil. Het gevaar is dat je dan weer wacht tot dat die verandering een feit is om voluit te leven. Nee hoor, laten we dat vooral vandaag al doen. Diegene die het leven vandaag niet kan vieren, zal ook morgen het leven niet vieren. Daar ben ik sterk van overtuigd. Het leven speelt zich nu af, en het is zo sneu dat je die kans aan je laat voorbij gaan.   

Hoe kunnen we nu dat ontluikend potentieel in onszelf aanspreken? Ik vermeld hier enkele hulpmiddelen die mij alvast enorm helpen om wat dieper in mezelf te duiken. Ik voel de nood om te groeien, om mezelf te ontwikkelen. Maar op ons eentje stoten we vaak keer op keer op dezelfde obstakels. Of we zien helemaal niet waar we onszelf afremmen en welke gedragspatronen disfunctioneel zijn.

Living the Sutras – A guide to yoga wisdom beyond the mat door Kelly Dinardo & Amy Pearce-Hayden

‘Living the Sutras’

Tijdens mijn yoga opleiding waren de Yoga Sutras van Patanjali verplichte lectuur. Het gaat hier om eeuwenoude teksten over yogafilosofie en hoe je het pad naar verlichting kan volgen. Heel eerlijk? Ik heb het boek nooit uitgelezen en het dwaalt hier nog steeds ergens rond. Ten eerste, verlichting? Ik was amper in staat om vijf minuten stil te zitten in meditatie en mijn leven was een puinhoop. Ik was voornamelijk op zoek naar evenwicht, niet naar verlichting. Die trein was al lang gepasseerd. Ten tweede, sanskriet say what? Het boek staat vol met sanskriet en is amper leesbaar. Dat boek uitlezen zou een lange lijdensweg zijn waarin me pijnlijk duidelijk zou worden hoe ver mijn leven af stond van het ideaal van verlichting. Ik zou er niet eens een glimp van kunnen opvangen. En bovenal zou het me geen enkel plezier brengen. Daarom heb ik het weer weggelegd en gekozen voor boeken die me op dat moment wel iets konden bijbrengen en me opweg hielpen naar dat evenwicht.

Nu is die hunkering naar diepgang en kennis daar weer en voel ik me klaar om terug naar de Yoga Sutras te gaan. Niet voor verlichting maar wel om het concept en dat hele pad er naartoe te begrijpen. Net voor ik het boek terug wilde opgraven, beluisterde ik de ‘Yogaland podcast’ waarin de schrijfsters van ‘Living the Sutras’ aan het woord waren. Ik hing aan hun lippen, wat een inspirerende power vrouwen! Het boek is een hulpmiddel om op laagdrempelige manier de Yoga Sutras beter te begrijpen en ook meteen toe te passen in jouw eigen leven. Elk woord dat ik er tot hiertoe van heb gelezen, roert en beroert me. Ik ben nog geen beter boek tegengekomen dan dit om vat te krijgen op die befaamde ‘yoga naast de mat’.

Yoga Matters oogkussen met lavendelgeur, Essentiële olie van Neal’s Yard

Essentiële olie

Toen ik in november van het voorbije jaar in Londen in Covent Garden door de kleine straatjes ronddwaalde, ontdekte ik plots Neal’s Yard, een winkel vol met heerlijke geuren en natuurlijke producten. Daar kocht ik de geurtjes Destress, Grapefruit en Women’s Balance. De drie geuren samen geven een heerlijk ruikende blend om in een verstuiver samen te brengen of om op je polsen te smeren om het geurtje altijd bij jou te hebben. Als ik me in een ongekende situatie begeef of op een nieuwe plek, neem ik de olie vaak met me mee zodat ik altijd iets vertrouwds en rustgevends bij me heb. Wanneer ik de geurtjes in de verstuiver doe, krijg ik weer een zalig nostalgisch gevoel naar mijn tijd in Londen. Gelukkig kan je deze oliën ook op hun webshop kopen.

Universe Has Your Back Card deck

The Universe Has Your Back – card deck

Om mijn dag met meer intentie te beginnen trek ik een kaart uit de card deck van Gabrielle Bernstein. Haar boeken werden me aangeraden door een van mijn vroegere yoga teachers en hebben we me zoveel bijgebracht. Deze kaarten kocht ik dan weer in een heel klein en gezellig spirtueel winkeltje in Londen, ook in Covent Garden. Wanneer ik een kaart trek, laat ik ze liggen op een zichtbare plaats zodat ik er meerdere keren aan herinnerd wordt wat mijn focus is voor die dag. Ideaal om in de lente die focus te verleggen en meer diepgang te brengen in je dag.

 Yoga Matters oogkussen met lavendelgeur

Dit is de absolute winnaar. Ik had nooit gedacht dat een dom oogkussen me zoveel plezier en rust zou brengen. Na de middag voel ik gewoonlijk een dipje in energie en dan leg ik me in een restoratieve houding of doe ik een korte powernap. Dit kussentje leg ik dan op mijn ogen en brengt me meteen in een heel ontspannen sfeer. De geur is goddelijk. Dit is niet gewoon lavendel, dit is lavendel met een vleugje extra ‘ikweetnietwat’. De geur is ook heel subtiel wat je met de meeste lavendelproducten niet hebt.  

Je hoeft nu niet als een zot al deze producten aan te schaffen, kijk eerst eens wat je zelf al hebt liggen dat jou verder kan helpen om dat ontluikende potentieel aan te boren. Ik toon je enkel welke hulpmiddelen mij en misschien ook jou kunnen helpen.

Tot op de mat!

Gelukkig zijn, say what?!

Gelukkig zijn is vandaag de dag het hoogste goed. We streven het na alsof het iets is dat je gewoon kan bezitten, dag in en dag uit.  We zijn er zo mee bezig dat we er misschien wel een beetje ONgelukkig van worden. Het woord ‘gelukkig’ is op zich ook zoveel omvattend. Voor mij betekent gelukkig zijn me goed voelen in mijn lijf, omringd zijn door mooie & inspirerende mensen, geen financiële zorgen hebben en een gevoel van evenwicht op emotioneel en mentaal vlak. Dat is al heel wat. En misschien is jouw definitie wel helemaal anders. Weet je wat? Schrijf het gewoon even op. En als je hoofd nog vol zit met gekheid, mediteer je eerst voor vijf minuten om te gronden. Wat is jouw idee van geluk? 

Alles start bij je mentale en emotionele welzijn. Als dat niet goed zit, vergeet het dan maar op andere vlakken. Hoe kunnen we van de aanwezigheid van die inspirerende mensen genieten als we niet in het moment kunnen leven en gebukt gaan onder zorgen? Maar hoe vergroot je dat emotionele en mentale welzijn?

 • Start elke dag met een moment van verstilling. Breng je lichaam in een comfortabele houding (beter niet liggend want je zou wel eens terug in slaap kunnen sukkelen) en laat stilte toe. In het begin voelt dit vaak wat oncomfortabel aan en dat is helemaal oké. Niemand heeft gezegd dat dit eenvoudig zou zijn. Blijf zo voor tien minuten zitten en doe dit 21 dagen aan een stuk. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat als je iets voor 21 dagen (zonder fout!) doet, het een gewoonte wordt.
 • Vul je hoofd met positiviteit. Wat heeft het voor zin om jezelf meerdere keren per dag af te breken en te bekritiseren? Wie heeft hier al ooit iets uitgehaald? Reflecteren kan wél iets opbouwends zijn. Je gaat na hoe je hebt gehandeld in een bepaalde situatie en je trekt daaruit een les. Maar dit hoeft niet gepaard te gaan met jezelf ook snel even in de grond te boren. Behandel jezelf met respect en liefde zoals je anderen benadert. Moedig jezelf aan! Focus op wat wel mooi loopt. Vier je overwinningen. En als dat allemaal heel moeilijk is, schrijf je het weer op. Je hoeft het daarom nog niet meteen te geloven. Dat is de volgende stap.
 • De mensen die ik in therapie zie, zeggen me vaak dat hun hoofd maar niet stopt met malen en dat ze vooral heel veel piekeren. Dat piekeren heb ik afgeleerd nadat mijn vroegere therapeut me een heel handig truckje leerde. Namelijk om het piekeren te beperken tot vijf minuten per dag, het zogehete ‘piekermoment’.  Zet je keukenwekker op vijf minuten en pieker zoveel als je wil over wat dan ook. Maar nadien is het gedaan en wacht je tot de volgende dag om weer vijf minuten te vullen met je dagelijkse kopzorgen.
 • Niets is zo belangrijk voor een goede vibe als beweging. Ga wandelen, joggen, fietsen, salsa dansen of iets anders dat jou vult met een hele hoop energie. Als we ons lichamelijk fit voelen, voelen we ons ook mentaal en emotioneel fit.  

Als je deze dingen voor drie weken toepast zal je een enorm verschil ervaren. En vanuit dit gevoel van evenwicht, kan je dan weer verdere stappen zetten naar andere onderdelen van jouw geluksdefinitie. Weet dat gelukkig zijn dagelijks werken is. Dit gaat niet vanzelf, maar als je wil werken aan jezelf kan je mooie dingen ervaren. Situaties zullen veranderen in je leven en je zal meer positieve en leuke ervaringen aantrekken. Magic!

Gurus in asana & anatomie

Yogaland is groot. Héél groot zelfs. Elk jaar studeren er alleen al in ons belgenlandje honderden yoga teachers af. Het aanbod aan yogalessen, workshops en trainingen is dan ook heel ruim. Dit is geweldig! Want het wil zeggen dat de boodschap om bewuster in het leven te staan goed verspreid wordt. Helaas wil dit ook zeggen dat mensen met weinig anatomische kennis lesgeven over onderwerpen die ze niet helemaal beheersen. Of ze durven hun leerlingen niet corrigeren in hun houdingen. En dat begrijp ik. Been there done that. Maar dat begrip begint serieus af te nemen als het gaat om leerkrachten die al jaren lesgeven. Dan maakt dat begrip stilletjes aan plaats voor verontwaardiging en boosheid. Heel veel mensen kennen het verhaal wel dat je de eerste maanden nadat je met yoga bent gestart, je veel beter voelt lichamelijk. Maar dan plots na een tijd intens yoga practicen voel je pijn in je rug, je knieën, je schouders,… Leerlingen komen vaak niet een keer per week naar de les, maar meerdere keren per week. Dan wordt die impact van foutieve bewegingspatronen al snel wat groter.

 

Die dingen hebben mij ertoe bewogen om me bij te scholen in yogatherapie. Zo heb ik geleerd dat heel wat houdingen die courant worden beoefend in yogastudio’s voor heel wat lichamen niet toegankelijk zijn. En dat heeft allemaal te maken met jouw anatomische bouw. Elke lichaam is anders. Er is een reden voor waarom bepaalde mensen die nog nooit yoga hebben gedaan al meteen de diepste heupopeners kunnen meedoen zonder enige aanpassing. Als je daar graag wat meer over wil weten, kan je het boek ‘Your Body Your Yoga’ lezen van Bernie Clark.

Ik ben me ook meer beginnen toeleggen op een zachte practice voor mezelf en mijn leerlingen tot ik kon uitdokteren welke teachers mij kunnen leren hoe yoga creatief, intens en meer geavanceerd kan zijn op vlak van asana (houdingen) zonder te moeten inboeten op lichamelijke conditie en welzijn. Zo kwam ik bij de volgende twee personen terecht.

Jason Crandell

Is een yoga teacher met meer dan vijftien jaar ervaring. Hij schreef reeds 25 artikels voor Yoga Journal, het magazine om je kennis over yoga te verdiepen. Hij is een gevestigde waarde in vinyasa yoga, een yogavorm die intens en krachtig is. Jason combineert mindfulness met kracht en precisie. I like! Zijn vrouw, Andrea Ferretti, is al even inspirerend als yoga editor voor Yoga Journal en creative director achter de ‘Jason Crandell Yoga Method’. Zij host ook de ‘Yogaland’ Podcast waarin Jason vaak te gast is.

Klik om naar de website van Jason Crandell te worden doorverwezen

jason_course_hero

Lara Heimann

Lara is een Amerikaanse kinesiste die al meer dan tien jaar hamert op een slimmere, veiligere en meer bewuste yoga practice. Ze haalt haar kennis uit de fysiotherapie en integreert deze in haar trainingen en in haar eigen yogastudio ‘Namastream’. Ze heeft ook een eigen podcast die ‘Redefining Yoga’ heet. Ze stelt heel vaak de juiste kritische vragen wat mij betreft. Waarom eindigen we bijvoorbeeld een vinyasales vaak nog met enkele vooroverbuigingen terwijl we dat in een vinyasa practice al zo vaak doen? Verder is zij ook heel erg met duurzaamheid bezig. Zo heeft ze haar huis bijna volledig opgebouwd uit gerecycleerde materialen en eet ze voornamelijk plantaardig.

Klik om naar de website van Lara Heimann te worden doorverwezen

lara_heimann__575

De pracht van de woestijn

In de lente van 2018 benaderde Marijke me, een vrouw die al een tijd bij mij yogalessen volgde. Ze vroeg me of ik met haar reisagentschap in Marokko een yogaretreat wilde leiden te midden van de woestijn. De vraag overviel me wat omdat ik in mijn doelen voor 2018 had opgeschreven dat ik in dat jaar mijn eerste yogaretreat wilde organiseren. Gaandeweg doorheen het jaar voelde ik me nog niet helemaal klaar voor die hele organisatie ervan. Ik merkte ook in datzelfde jaar dat ik nood had aan meer avontuur. Ik wilde reizen en dingen ontdekken maar mijn leven en zeker het eerste jaar als fulltime zelfstandige liet dat niet echt toe. De yogaretreat in de woestijn was mijn grote kans om het avontuur op te zoeken en te ervaren hoe het zou zijn om les te geven op een retreat. Ik zei dus volmondig ‘ja’!

d33e6b2c-5d01-47e9-beaa-36a820d09dab

Eerlijk gezegd had ik er geen hoge verwachtingen van omdat ik ook al vaker had gehoord van andere teachers dat het een heel vermoeiende ervaring kan zijn. Bovendien zouden we in tenten slapen bij temperaturen die ’s nachts tot het vriespunt konden gaan. De koude en ik zijn namelijk geen goede match.

img_5741

Doorheen de jaren ben ik hard veranderd. Echt angst om te falen of een slechte ervaring mee te maken heb ik niet meer. Ik tracht telkens te kijken naar wat een situatie me kan bijbrengen. Als het een slechte ervaring zou zijn, zou ik er tenminste iets uit leren.

Het tegendeel was waar. Ik had een fantastische ervaring. Een groep die heel open was waarin iedereen zichzelf kon zijn, elke dag uren zon op je gezicht, wondermooie sterrenhemels en heerlijk vers klaargemaakt eten. Wat ik ook absoluut heerlijk vond, was dat de retreaters voor zichzelf rust opzochten en dat niemand zich hoefde te verantwoorden als die er even alleen op uit trok. Tussen het lesgeven door werkte ik nog wat aan mijn lesvoorbereidingen of las ik een boek in alle rust tussen de duinen. De laatste drie dagen kwam dit alles pas echt helemaal binnen. Ik merkt hoe de woestijn me een diepe rust bracht en hoe heerlijk het is wanneer ik gewoon mezelf ben. Ik besefte weer wat een enorme geluksvogel ik ben en hoe weinig miserie ik momenteel in mijn leven ken. Dan en daar besliste ik dat ik dit vaker wil doen. Voor anderen en voor mezelf. Hierin heb ik op de reis ook een bondgenoot gevonden. Later meer daarover! Ik kan je alleen maar beloven dat er veel spannende dingen aankomen.

Wie door al dit moois niet meer kan wachten om samen met mij de woestijn in te trekken kan zich alvast inschrijven voor de volgende retreat eind oktober. Alle info vind je op de retreat pagina. Psst, in oktober is het ’s nachts veel warmer (ronde de vijftien graden) en zijn de temperaturen ook overdag hoger (rond de dertig graden). Just saying…

f8e4d769-e66c-4b7c-9e49-8ad2f01df2ed

Kerst survival plan (+ yoga sequence)

Kerst ziet er voor iedereen anders uit. Sommigen houden ervan, anderen haten de kitsch. De ene doet niet liever dan het ene na het andere kerstfeestje af te schuimen, voor iemand anders wordt het besef dat er een persoon aan de tafel mist enkel extra benadrukt. Hoe het er ook uitziet voor jou, ik heb alvast een survival plan voor jou klaar.

 

Vier je Kerst alleen of heb je weinig feesten op de agenda staan?

Dan is dit het uitgelezen moment om te cocoonen en te genieten van die alleentijd. Denk aan alle dingen die je al zolang wilde doen maar waar je geen tijd voor vond de voorbije weken. Begin je dag met een XL-yogales op je mat met wat kaarsen, warme kussens en denkentjes. Doe eens een extra lange meditatie en sta even stil bij hoe het jaar je vergaan is. Lees de boeken die al zo lang onaangeroerd op je boekenplank klaar liggen. En bovenal: wees creatief! Er is niks zo fijn als vanuit je gevoel met je handen te werken.

 

Heb je een overload aan kerstfeestjes?

Even pauze graag. Ik reken me tot deze categorie. Met gescheiden ouders en een vriend heb ik het ene kersfeestje na het andere. Ik kan daar enorm van genieten maar heb ook snel mijn grenzen bereikt. Grote groepen met veel mensen samen en veel getater behoren niet tot mijn comfortzone. Ik zorg er dus voor dat ik op voorhand wat me-time kan opdoen. Elke dag mediteren, een ademhalingsoefening, een beetje lezen en sporten zijn voor mij onmisbaar. Het helpt me om dat alvast in te plannen en niet te wachten tot wat de dag me brengt. Vaak wordt die me-time dan opgezogen in cadeaus inpakken en nog last minute een knop aan mijn jurk naaien.

 

Zijn er eindeloze to-do lijstjes die je koelkast sieren?

Doe alle kleine dingen eerst. Zo kan je al meteen een deel van je lijstje afstrepen en ziet het er wat minder beangstigend uit. Als ik mijn werk moeilijk gedaan krijg, helpt het me om op tijd te blijven opstaan zodat ik zowel mijn taken kan afwerken als een momentje voor mezelf kan nemen. Daarnaast durf ik, ondanks het werk dat op me wacht, gewoon ook even schaamteloos een dagje niks doen. En dan bedoel ik echt niks. Geen plannen maken op voorhand en enkel doen waar je op dat moment zin in hebt.

 

Hou vast aan je gezonde leefgewoontes

Tijdens de kerstfeesten gaat mijn gezonde levenstijl al snel verloren wanneer we aan de hapjes en de cava beginnen. Daarom heb ik me voorgenomen om dit jaar op tijd groenten en fruit in huis te halen en wat sapjes te preppen zodat ik al zeker iets gezonds achter de kiezen heb. Ik zet mijn herbruikbare drinkflessen ook alvast gevuld klaar zodat ik zeker voldoende water drink. In mijn dagelijks leven eet ik zoveel mogelijk plantaardig. Op de kerstfeestjes laat ik dit een beetje varen. Als er plantaardige opties zijn dan verkies ik die maar de Belgische kerstkost is vaak niet zo goed afgestemd op veganisten. Ik respecteer de levensstijl van anderen en pas me graag een beetje aan. Maar dat is voor iedereen anders. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Veganisme werkt voor mij maar hoeft niet iets te zijn dat jij moet nastreven. In de ochtend en voor de lunch eet ik wel steeds plantaardig. Voor eenden –en ganzenlever pas ik puur principieel.

Naast de sapjes geef ik mijn spijsverteringsstelsel graag een boost door een glas lauwwarm water met citroen leeg te drinken voordat ik iets anders eet of drink. Ik voorzie ook wat munt en gember om mijn waterflessen of thee mee aan te vullen.

Yoga to the rescue

Wat is er beter voor je gemoed dan een portie zachte yoga? En wat als die yogahoudingen dan nog eens geweldig zijn voor de spijsvertering?

Deze diashow vereist JavaScript.

Half lord of the fishes – ardha matsyendrasana (2 minuten aan elke kant)

Strek je linkerbeen voor je uit en plaats je rechtervoet aan de linkerkant naast je knie. pak je knie vast met je linker hand en draai zachtjes de rechterkant op. Zorg ervoor dat schouders en nek goed kunnen ontspannen. Je ademhaling is regelmatig en vloeiend. Herhaal aan de andere kant.

Voordelen:

 • Stimuleert nieren en lever
 • Wakkert warmte aan in het spijsverteringsstelsel

Wind relieving pose – pawanmuktasana (3 minuten aan elke kant)

Leg een dik kussen onder je heupen en ga op je rug liggen. Plaats het kussen op die manier dat je kan verzachten in de houding en dat er geen pijn optreedt in de onderrug. Trek je rechterknie zo dicht mogelijk naar je toe en houd vast gedurende 3 minuten. Herhaal aan de andere kant.

Voordelen:

 • Vermindert een opgeblazen gevoel
 • Geeft een massage aan de buikorganen

Caterpillar – passchimottanasana (5 minuten aanhouden)

In deze houding mag je echt leren loslaten. Strek je benen voor je uit en laat je tenen naar buiten openvallen als dat natuurlijk aanvoelt. Indien er veel spanning opgeslagen zit in de achterzijde van de benen kan je een opgerold dekentje onder je knieën leggen. Laat je hoofd en schouders met de zwaartekracht mee naar beneden zakken, zonder trekken of duwen. Zachtjes toelaten.

Voordelen:

 • Stimuleert de nieren en de maag
 • Geeft samendrukking van weefsels in de buik waardoor de tonus van de spijsverteringsorganen versterkt wordt

 

En dan rest me enkel nog jou fijne feesten toe te wensen zonder familiedramas en indigesties!

 

 

Slaap zacht

We brengen een overgroot deel van ons leven al slapend door. En gelukkig maar. Ik blijf liever uit de buurt van mensen die al lange tijd niet goed slapen. Je kent het zelf misschien ook wel. Je hebt een korte nacht achter de rug, je bent meerdere keren wakker geworden en het uur voordat je wekker afloopt val je dan eindelijk in een diepe slaap. Meestal sta je dan niet met de glimlach op. De vraag is nog maar hoe je de dag zal door komen. Vermoeidheid is zo alom aanwezig in onze haastige samenleving dat het bijna genormaliseerd wordt. Slaappillen zijn het redmiddel en worden ingenomen als vitaminesupplementen. Misschien is het tijd om opnieuw ownerschap te nemen over je slaap. Word opnieuw verliefd op je bed en je avondroutine!

 

Midden november volgde ik in Londen een opleiding over yogatherapie voor slaapherstel en slapeloosheid bij Lisa Sanfilippo. De dingen die ik daar heb geleerd blijken enorm efficiënt te zijn. Ze zijn namelijk getest en goedgekeurd door mij en zovele anderen. Dit blogbericht is gebaseerd op wat ik uit de training heb geleerd.

 

Waar is die on/off-knop ?

We verwachten dat wanneer we ’s avonds na een zware dag ons bed in kruipen, we pats boem onze knop kunnen uitzetten en meteen in een diepe slaap vallen. Voor magische eenhoorns is dit misschien het geval, maar lang niet voor iedereen. Het lichaam werkt met een dag/nachtritme waarbij hormonen en natuurlijk licht een grote rol spelen. Die veranderingen gebeuren geleidelijk aan, niet plots. Herinner je hoeveel gemakkelijker het is om op te staan wanneer het licht wordt buiten dan wanneer je in het midden van de winter terwijl het pikdonker is uit je bed moet komen. Bovendien zijn dipjes in energie net een signaal van jouw lichaam dat het rust nodig heeft. Die rust kan een wandeling zijn, een momentje van mindfulness of een restoratieve yogahouding.

Tip: Zet je lampen ’s ochtends op een lagere intensiteit en doe ’s avonds hetzelfde. Felle lichten van schermen en lampen kunnen je dag/nachtritme verstoren waardoor je slaapkwaliteit vermindert. Pas verder ook jouw acitviteiten aan. Doe rustigere activiteiten in de avond en plan de activiteiten in de ochtend in die je net een grote portie energie geven. Je gaat bijvoorbeeld beter in de ochtend fitnessen of naar een power yogales (ook gekend als vinyasa yoga) en in de late uurtjes kan je een yin yogales inplannen of een van die boeken lezen die al lange tijd op je leeslijst staan.

 

Nee, bedankt

Of een extra tas koffie om wakker te worden na je middagdip? Nog een glaasje wijn voor het slapen gaan? Een zware drie-gangen diner laat op de avond? Hiervoor bedank ik liever. Sinds ik ben beginnen neerschrijven hoe mijn slaap wordt beïnvloed door wat ik ’s avonds eet of drink, zeg ik al eens sneller “nee”. Ik weeg goed af of die diner of dat glas champagne het waard is om een nacht minder goed te slapen. Soms kies ik heel bewust voor een leuke avond in plaats van een goede nachtrust. In dat geval maak ik die keuze heel bewust en geniet ik dan ook intens van wat ik eet of drink. Mensen die echter zware slaapproblemen hebben doen er beter aan om hier voorzichtig mee om te springen. De algemene regel is geen zware maaltijden laat op de avond, geen alcohol na de avondmaaltijd en geen koffie na de lunch. Vind je dit streng? Denk dan aan wat je in de plaats krijgt. Ik slaap nu zo goed dat ik met de grootste glimlach wakker word.

 

Slaaproutines

Wat doe je als een baby niet slaapt? Exact, je werkt met een slaaproutine. Voor volwassenen geldt net hetzelfde. Ten laatste een uur voor je gaat slapen, zet je al je schermen uit. Geen tv, laptop of smartphone meer in de buurt. Doe wat zachte stretchoefeningen om spierspanning los te laten. Als je nog heel druk in je hoofd bezig bent, schrijf dan wat dingen neer. Je kan een simpele mindmap maken waarbij je een woord centraal zet. Je kan ook gewoon voor tien minuten neerpennen wat jou te binnen schiet. Nadien kan je eindigen met een ademhalingsoefening die jou helemaal tot rust brengt. Deze routine hoeft geen uur te duren. Twintig minuten tot een half uur is meer dan voldoende. Vaak val ik tijdens de ademhalingsoefening al in slaap.

 

Mijn observaties

Mijn slaapkwaliteit is nu veel beter. Voor de opleiding sliep ik nogal oppervlakkig. Als ik veel werk had werd ik meerdere keren per nacht wakker. Nu merk ik dat mijn slaapkwaliteit veel beter is. Ik slaap dieper, word minder vaak wakker en voel me echt uitgerust overdag. In de opleiding die ik volgde was er een vrouw die reeds tien jaar lang met chronische pijn ’s nachts wakker werd. Nadat ze de tools drie dagen na elkaar toepaste, werd ze niet langer wakker van pijn. Voor iemand die al verschillende therapieën heeft geprobeerd is dat fenomenaal.

 

Slaaptraject en individuele therapie

Vanaf februari start ik een ‘yoga voor slaap’ traject in Herent. In deze lessen zullen we ingaan op levensstijl, yogahoudingen voor slaap, acupressuur, ademhaling en andere tools die jou kunnen afhelpen van slaapproblemen. Kom het vooral zelf ervaren!

Data: donderdagavond 21 februari – 28 februari – 7 maart – 14 maart van 20.30u-21.30u
Prijs: €80 voor de hele lessenreeks
Locatie: waar de andere lessen doorgaan. Wijgmaalsesteenweg 192a, 3020 Herent in praktijk De Ondersteuning
Reserveren is verplicht op https://www.momoyoga.nl/holisticyogatherapie/
De lessen gaan door van 4 personen.

 

 

 

 

Bewust & duurzaam leven

Gastblog door Tine Van Herck

Een madame die inspireert. Tine is niet alleen een vegan foodie maar weet ook ecologie hip te maken. Haar tips zijn creatief en onmisbaar vandaag de dag als we nog voor lange tijd van de pracht van onze planeet willen genieten. Naast het redden van de wereld brengt Tine dat bewustzijn ook wel eens tot op de yogamat. 

Als consument breng je elke keer je iets aankoopt een stem uit.

 

Yoga is voor velen meer dan enkel dat ene moment op de mat. Het is een manier van leven. Voor iedereen uit zich dat anders maar voor mij is dit leven met meer aandacht, stilstaan bij (kleine) dingen, dankbaar leven en me liefdevol opstellen voor de mensen en de omgeving rondom me heen. Leven met respect voor mens, dier én onze planeet. Daarom probeer ik in mijn dagelijks leven bewuste en duurzame keuzes te maken. Ik deel graag met jullie enkele van mijn ecologische tips. Verwacht geen perfecte handleiding of een one size fits all stappenplan. Wat voor mij werkt, werkt niet voor iedereen. Ik ben zelf nog volop aan het ontdekken maar misschien kan mijn eigen zoektocht enkelen van jullie inspireren.

 

Naamloos2

Winkelen

Je koopgedrag heeft veel invloed. Als consument breng je elke keer je iets aankoopt een stem uit. Aan jou uiteraard de keuze waarop je stemt, maar met het oog op een meer ecologisch leven stem en koop ik bewust. Hier enkele van mijn tips:

 • Neem je eigen herbruikbare zakjes mee.
 • Mijd verpakkingen. Ze bestaan vaak uit plastic. Koop producten als het kan los of verkies een verpakking in karton. Less is more.
 • Ga (indien mogelijk) naar een verpakkingsvrije winkel. Het concept is heel eenvoudig: je neemt zelf je zakjes, potjes mee en koopt je producten in bulk aan. Extra voordeel: je kiest zelf je hoeveelheden en koopt zoveel als je nodig hebt.
 • Ga eens naar de lokale markt en vergeet je eigen zakjes en potjes niet.

Badkamer

Ik daag je uit om eens een kijkje te nemen tussen je verzorgings- en badproducten. De kans is groot dat je veel (plastic) flesjes aantreft en dat deze producten veel chemische stoffen en microplastics bevatten die niet goed zijn voor jezelf en voor het milieu. Hier zijn enkele van mijn badkamertips:

 • Herbruikbare katoenen wattenschijfjes om je gezicht te reinigen/ make-up te verwijderen.
 • Een tandborstel in bamboe.
 • Gebruik een zeepblok en shampoobar om je te wassen.
 • Safety razor: een old school scheermesje in metaal waarvan je de mesjes kan vervangen.
 • Een smeerbare deo i.p.v. spray.
 • Herbruikbare of bio-afbreekbare oorstokjes.
 • Menstruatiecup voor als het ‘die fijne tijd van de maand’ is: herbruikbaar en oh zo fijn om dragen!

Zelf je verzorgingsproducten maken is superfijn en zeer milieuvriendelijk. Er worden tegenwoordig veel workshops georganiseerd rond zero waste leven waar je zelf je eigen producten leert maken. Ben je een drukbezet man/vrouw en vind je hier niet de tijd voor? Kies dan voor natuurlijke verzorgingsproducten die lief zijn voor je lijf en het milieu. Ik ben zelf grote fan van de producten van Cîme . Belgisch, natuurlijk, biologisch, doeltreffend, dierproefvrij en milieuvriendelijk. Om te weten wat nu een goed product is, kijk je best naar de labels. Hier zijn enkele betrouwbare onafhankelijke bio-certificaten:

NaamloosNaamloos2Naamloos4Naamloos5

Naamloos3

Voeding

 • Koop verse producten zoals groenten en fruit in kleine hoeveelheden en niet voor een hele week. Zo vermijd je voedselverspilling. Geen tijd om meerdere keren per week langs de winkel te gaan? Haal diepvriesgroenten (en fruit) in huis voor wanneer je zonder valt.
 • Verkies seizoensgebonden producten. Tip: druk een groenten- en fruitkalender af en plak deze op je frigo of neem hem mee naar de winkel.
 • Verkies lokaal geteelde producten.
 • Eet meer plantaardig. Grote vleesliefhebber? Start klein en plan een (of meerdere) veggie-dagen in je weekmenu.
 • Drink kraantjeswater.
 • Neem je reusables mee voor onderweg: je herbruikbare drinkfles, bestek, rietje, doosjes, ,..

Transport

Afhankelijk van de afstand die je moet afleggen, kies je voor een bepaald transportmiddel. Voor kleine afstanden zijn de fiets of te voet prima opties. Moet je wat verder zijn? Voor je naar je auto grijpt, kan je misschien even nadenken of je ook op een andere, meer milieuvriendelijke manier op je bestemming kan geraken. Ik denk aan het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro) maar ook aan carpoolen. Woon je in een stad en heb je niet vaak de auto nodig? Je kan ook aan autodelen doen met bijvoorbeeld Cambio.

Een reisje geboekt? Vaak nemen we het vliegtuig omdat dit snel, makkelijk en meestal erg goedkoop is. Maar vliegen heeft een enorm grote impact op het milieu. Reis je binnen Europa? Dan kan je misschien eerst even kijken of je ook met de auto of trein op je bestemming geraakt. Zelf vind ik dit ne moeilijke, omdat ik enorm graag reis en vliegen vaak veel goedkoper is dan andere milieuvriendelijkere opties.

Naamloos

 

Kledij en interieur

We leven in een koop- en wegwerpmaatschappij. Spullen hebben een hele hoge impact op het milieu. Ik probeer wanneer ik iets nieuws wil kopen mezelf eerst de vraag te stellen of ik dit écht nodig heb. En zo ja, of ik dit in een meer duurzame vorm of manier kan kopen. Zo probeer ik mijn kleding in tweedehandswinkels te vinden of in winkels waar ze fair fashion verkopen. Binnenkort ga ik samenwonen met mijn vriend (zo-veel-zin-in! 😊 ) en om ons nieuwe huisje vorm te geven, heb ik me voorgenomen om zoveel mogelijk in de kringloop te gaan snuisteren of online op tweedehands-sites te vinden.

Probeer & experimenteer!

Je merkt het al, er zijn zoveel opties en manieren om meer duurzaam en bewust te leven! Ik gaf je hierboven een kijkje in mijn leefwereld. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou. Maar ik daag je uit om het eens te proberen. Ik beloof dat je er ook een heerlijk deugddoend gevoel aan over houdt! Tot slot geef ik je nog twee gouden tips:

🌿      Wees niet te streng voor jezelf, begin klein en durf fouten te maken. Perfectie hoeft niet.

🌿      ‘Een voorbereid man (of vrouw) is er twee waard’. Zorg dat je enkele basics altijd op zak hebt: een herbruikbare drinkfles, zakjes, potje en bestek. Het zorgt ervoor dat je zelf altijd de touwtjes in handen hebt.

Veel succes in jullie zoektocht! 🍀

Liefs,

Tine

Zin in meer tips en info over ecologie, duurzaamheid en gezondheid? Neem zeker eens een kijkje op mijn blog of Instagram

Op opleiding in Amsterdam

Yoga en de teachers die op mijn pad kwamen, hebben mij geweldig goed geholpen. Ik heb heel wat lichamelijke klachten kunnen loslaten en mezelf gevonden op mijn mat. ‘The yogic lifestyle’ maakt deel uit van mijn dagelijks leven, zowel privé als professioneel. Het ging zelfs zover dat ik van mijn passie mijn beroep heb gemaakt. Yoga is samengevat f-a-n-t-a-s-t-i-s-c-h. De nood om anderen te helpen en deze mooie Oosterse filosofie te delen, bracht me uiteindelijk bij yogatherapie. Ik werk namelijk heel graag een-op-een waarbij ik de tijd kan nemen om echt te luisteren en yoga op maat te bieden van de persoon. Na heel wat research over mogelijke opleidingen kwam ik bij de Network Yoga Therapy Academy uit. Fast forward naar twee weken geleden: roadtrip naar Amsterdam!

 

Eat, sleep, yoga & repeat

Naïef als ik soms kan zijn, dacht ik dat dit de ultieme vakantie zou zijn. Ik hou ervan om bij te leren en zou de hele avond voor mezelf hebben. Elke avond yoga, Amsterdam bezoeken, bijslapen,… De werkelijkheid gebood me mijn mening te herzien. Ik kwam namelijk iedere dag van de opleiding doodmoe terug. Bovendien had ik nog heel wat achterstand in mijn mails en administratie die dringend ingehaald moest worden en diende ik daarvoor vroeger op te staan om dat klaar te krijgen. Het kwam er dus op neer dat ik geen yogalessen heb gevolgd, dat ik enkele uurtjes Amsterdam heb bezocht en dat ik daarnaast vooral veel in mijn bed heb gelegen.

Bye bye pigeon pose

Zoals ik al zei is yoga fantastisch. Echter na een practice van tien jaar krijg ik ook met de schaduwzijde te maken. Ik werd gevoelig voor blessures en had een opflakkering van rugklachten die ik al lange tijd niet meer in die hevigheid had ervaren. In de opleiding volgde al snel de verklaring: extreme range of motion. De range of motion is een maat voor de beweging rond een gewricht. Zo blijken de pigeon (eka pada rajakapotasana) en de lotus (padmasana) bijvoorbeeld geen houdingen te zijn die veilig zijn voor de gemiddelde yogi. Hoewel de botstructuren bij iedereen een beetje anders zijn, krijgen we in een yogales te maken met heel veel variëteit en moeten we in de eerste plaats veilige instructies geven voor de gemiddelde persoon. Bovendien is het niet goed voor een lichaam om naar extremen te gaan en telkens dieper in de houdingen te gaan. Dit was de eerste eye-opener voor mij. Ik had al heel wat opleidingen achter de rug, heel wat yogalessen bij verschillende teachers gevolgd en nu pas hoor ik hiervan. Ergens voelde ik me zelfs een beetje belogen. Hebben we niet de verantwoordelijkheid om veilige yoga te geven die ook helpt op lange termijn? En is dit niet de basis die we moeten meegeven in een teacher training? Willen we het niet weten of weten heel wat teachers echt niet beter? Pigeon pose was een van mijn lievelingshoudingen en deed ik dus bijna dagelijks. Je kan al raden welke impact dat na jaren heeft op een lichaam. Bovendien zijn ook adjustments vaak niet op z’n plaats. Enkel wanneer de houdingen verkeerd worden gedaan, zijn adjustments zeker zinvol om een veilige practice te bevorderen.

Blessed are the stiff

Een tweede belangrijke take-away ging over stretching en yogasoorten zoals yin yoga. Stretching is namelijk enkel veilig als mensen voldoende ontwikkelde spieren hebben, lees: mensen die meermaals per week aan sport doen. Stretchen doen we niet enkel in yin yoga, maar ook in andere yogasoorten waarbij te weinig aandacht gegeven wordt aan het opspannen van bepaalde spiergroepen. Heel erg doorhangen in bepaalde houdingen is een absolute ‘no go’. De stijve harken zijn het minst gevoelig aan blessures omdat ze gewoonweg niet erg diep kunnen stretchen. Dus voel je geprezen als je tot dat clubje behoort. Ook mensen die constant hun spieren opspannen, denk aan nek en schouders, kunnen heel wat uit yin yoga halen.

Conclusie van dit alles: Geniet van yoga zonder extremen. Het hoeft er niet fancy uit te zien, het mag gewoon yoga zijn die goed voelt.

Conclusie voor mezelf: een opleiding is geen vakantie. Punt.